Introdueix el teu nom i e-mail. Rebràs un enllaç per descarregar la tipografia Gilland i una llicència d’ús.
2 fonts x 480 caràcters · Versals · Kerning · Diacrítics

Nom *

Email *

*Introdueix un nom i una direcció vàlida,  aquesta informació no serà compartida amb tercers.
Rebràs notificacions via mail en cas de que hi hagi alguna actualització disponible.
Pensa en descomprimir els arxius abans d’instal·larlos.

 

 

EL meu disseny, Gilland, està basat en una tipografia de 1993 que es diu Alonse.
Realment podríem dir que Gilland és un redisseny.

 

No sabria com descriure Gilland, suposo que es podria classificar com una Incisa (per les terminacions) amb aires de Romana antiga (per la modulació del traç), però de proporcions grotesques (per l’altura de la x), que algú em corregeixi. Però en la tipografia, com en tot, el que importa és la sensació que genera en cada context.

Com es redissenya una tipografia?

Fàcil.  Tria una tipografia de l’ordinador que t’agradi. L’obres i l’hi fas coses amb l’ajuda d’un programa pirata. La poses a la venda…  NO NO, és broma xD.
Sabies que era broma, oi?

La història seria més aviat un: Descarregues una tipografia gratuïta amb potencial però feta un nyap i després de temps buscant, no trobes ni autor ni llicència. Obtens la llicència d’un programa editor de tipografies (FontlabVI). Modifiques i afegeixes caràcters seguint un esquema de procés adequat. La distribueixes gratuïtament. Fas un post explicant-ho.

Al disseny d’aquesta font hi he dedicat mig any, dia si, dia no.
Tot va començar fa uns anys quan vaig descobrir la tipo gratuïta ‘Alonse‘, la vaig descarregar i al veure que faltaven moltes lletres o estaven mal dibuixades, em vaig plantejar un projecte de redisseny que vaig reprendre a finals del 2017.

‘L’esquema de procés adequat’
(per sobre)

El primer pas va ser alinear els caràcters, canviar les proporcions de la lletra i crear equilibri entre les majúscules i les ascendents de les minúscules.
El segon pas:  redibuixar les lletres per ‘optimitzar-les’. Això és el més complicat:  has de decidir què està malament de cada lletra (pot ser tirant de la intuïció o de la mesura) i corregir-ho tenint en compte que es veuran en conjunt , per tant, has de procurar una bona continuïtat estilística realitzant els canvis sistemàticament a tots els elements tipogràfics i als dels caràcters.
Quan ja ho tens tot redibuixat et pots posar a ampliar la tipografia.
Alonse té 113 glifs i Gilland en té 480, ambdós contant els dissenys de signes de puntuació i símbols.
He afegit lletres com la Ç, símbols com l’, i tots els diacrítics possibles per donar abast a tantes llengües com sigui possible. També he dissenyat Majúscules petites (versals).Després de tot això s’han de definir els espais que envoltaran cada caràcter (mètrics) i l’espai entre alguns parells de caràcters (kerning, Gilland té més de 2210 parelles de kerning per font). Sí, tots ells definits manualment.

Aquest seria un resum del procés, que en una versió allargada podria ocupar un llibre sencer xD.

Aquí ja ho tenia, però em vaig preguntar, i perquè no fas un pes extra? (un pes és, tipogràficament parlant, una versió de la mateixa tipografia però més gruixuda o més prima, ex: light, regular, bold…). Així que vaig decidir fer una versió més prima. Per sort, una vegada tens dissenyat un dels pesos, l’altre és més senzill de definir.

Perquè gratuïta? És de mala qualitat?
No és de qualitat professional i té algun problema d’interlletratge. Està basada en una altra tipografia i m’agradaria que fos utilitzada. He invertit centenars d’hores en dissenyar-la, i en principi, al ser possiblement ‘la tipografia de més qualitat que hagi dissenyat’, havia de ser de pagament, però poca gent ha pagat per les meves tipografies fins ara. Així que si un grapat de persones descarreguen aquesta tipografia seré feliç i podré dir: ‘No contribució a la cultura’ 0 – ‘Andreu’ 1.

Si t’agrada Gilland, recorda que sempre pots col·laborar amb mi comprant alguna tipografia de les que tinc a la venda.

Aquesta entrada conté un text extret de TipografiaDigital.net
L’autor de la tipografia Alonse és Gary Elfring.  Visita la seva web.